Altı Masa’nın son toplantıları sonucunda Cumhurbaşkanlığı seçimleri gündemde olmaya başladı. Vatandaşlar seçimlerin ne zaman ve nasıl yapılacağını merak ediyor. Özellikle seçimlerin ikinci tura çıkma ihtimali üzerinde duruluyor. Peki 2. tur seçimler ne olacak? Seçim 2. tura kalırsa ne olur? Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turu ne zaman yapılacak?
İşte ikinci tur seçimlere ilişkin detaylar…
Son günlerde cumhurbaşkanlığı seçimleri yeniden gündemde. Millet İttifakı’nın adayını belirleme çalışmalarının sürdüğü bugünlerde kulislerde hareketli anlar yaşanıyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs Pazar günü yapılacak. Altı Masa olarak da bilinen Millet İttifakı henüz adayını açıklamadı. Son görüşmenin ardından İYİ Parti’nin masadan kalkması gündemdeydi. Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı adaylık için aramıştı. Öte yandan seçimlerin ikinci tura çıkma ihtimali üzerinde duruluyor.
Peki Seçimler 2. Tura Nasıl Kalır?
14 Mayıs Pazar günü cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. İlk turda ‘çoğunluk’ sağlanamazsa yeniden seçim yapılacak. İkinci cinsiyet seçimlerinde en çok oyu alan iki aday yarışacak. İkinci tür seçimlerde ise aradan sadece iki aday çıkar. Oylama sonucunda en çok oy alan kişi Başkan seçilecek.
İkinci Tür Seçimler Ne Zaman Yapılır?
İlk seçim 14 Mayıs’ta yapılacak. Ancak ilk oylamada aday belirlenemezse ikinci oylama yapılacak. Seçimlerin ikinci çeşidi, ilk oylamanın ardından ikinci Pazar günü yapılacak. Yani seçim ikinci türe düşerse 28 Mayıs Pazar günü bir oylama daha yapılacak.
İki Turlu Seçim Ne Anlama Geliyor?
İki turlu seçimler, ancak birinci türde, hiçbir aday oyların mutlak çoğunluğunu (% 50’den fazla) alamadığı zaman yapılır. İkinci tipte ise genellikle en çok oy alan iki aday veya belirlenen barajın üzerinde oy alan adaylar yarışır.
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölmesi veya seçilme hakkını kaybetmesi halinde ikinci tur, birinci oylamadaki sırasına göre boşalan adayın yerine ikame şeklinde yapılır.
İkinci cinsiyet için sadece bir aday varsa, ikinci oylama referandum (evet-hayır) şeklinde yapılır. Bu durumda aday oyların çoğunluğunu alırsa seçimi kazanır. Aday oyların çoğunluğunu alamazsa seçimler yenilenir.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeni bir ismin seçilmesi halinde, görev süresi biten Cumhurbaşkanı, yeni isim göreve başlayıncaya kadar görevine devam eder.
gudulajans.com.tr