Haber

YAPRAKLARDA OLUŞTURULAN KAYA ÜZERİNDEKİ ‘EV’

Antalya’da falezler üzerindeki bazı yapılarda sonradan yapılan eklemelerin demirlerle kayalara sabitlenmeye çalışıldığı, çatlama sonucu oluşan kayanın üzerindeki evin bir kısmının kaydığı ve balkonun çatladığı görüldü. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, kayalıklardaki yapıların acilen değerlendirilmesi, yapı envanterinin çıkarılması, sarsıntı koşullarının belirlenmesi ve riskler varsa bunların düzeltilmesi gerektiğini söyledi. derhal tahliye edilmelidir.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde yıkılan binalarda ruhsatlandırma, yapı denetimi ve işçilikteki aksaklıkların fark edilmesinin ardından farklı illerde yaşayanlar, yaşadıkları binanın depreme dayanıklılığını sorgulamaya başladı. ‘depreme dayanıklı şehirler ve yapılar’ yaratmak için Antalya’da falezlerdeki binaların dayanıklılığı merak konusu oldu. Yapı stokunun araştırıldığı ve riskli yapıların güçlendirilmesi ya da yıkılması için çalışmaların başlatıldığı kentte, denize yakın kayalıklarda yer alan bazı yapılar, görüntüleriyle endişe yarattı.

BİR KIRMA KAYA ÜZERİNDE İNŞA ETMEK

Kaleiçi ve Yat Limanı çevresindeki bazı yapılarda sonradan yapılan eklemelerin parçalarının demir parmaklıklarla kayalara sabitlenmeye çalışıldığı görüldü. Cumhuriyet Caddesi’ndeki Kadınyayı Kanyonu’ndaki kayalığın uçurumda çatlayıp yarıldığı alanın yukarısında binaların varlığı endişe yarattı. Ayrılmanın yaşandığı binada kayaların üzerinde çatlaklar ve balkonlarda kaymalar dikkat çekti. Tıpkı kayalıkların denizle buluştuğu bölgede olduğu gibi günübirlik sıhhiye teknelerinin uçurumdaki mağaraya turist getirdiği gözlemlendi. Yıllar önce kayalıkların üzerine inşa edilen çok katlı binalar ve binalara sonradan yapılan eklemeler, peyzaj kirliliğinin yanı sıra titreşime karşı dayanıklılıkları konusunda da soru işareti oluşturmuştur.

‘ACİL DEĞERLENDİRME’

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, falezlerdeki yapıların acilen değerlendirilmesi, yapı envanterinin çıkarılması, deprem durumlarının tespit edilmesi ve riskler varsa önlem alınması gerektiğini söyledi. derhal tahliye edilmelidir. Kayalıklarda kayma ve çatlama olan bölgelerde detaylı çalışmaların yapılması gerektiğine işaret eden Akdoğan, “Mühendis, teknik uzman veri olmadan konuşamaz. Binanın projesi, zemin durumu, mevcut durumu değerlendirilmelidir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda yapılar hakkında karar verilmeli, sızan kısımlar hakkında ilgili idareler gereğini yapmalı, gerekirse yıktırılmalıdır. İmar ve ruhsat durumu ile yapılmamış.Geçmişte bu kısımlarda ‘imar barışı’ varsa belge iptal edilsin.Aksi halde kaçak olan kısımlar yıkılmalı.Risk değerlendirmesi yapılmadan ‘Riskli binalar tahliye edilmeli’ demek mühendislik ve teknik bir yaklaşımdan uzaktır.Antalya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde tremor master planı hazırlanmaktadır.Önceliklendirme bu bölgede yapılır ve mühendislik çalışmasından sonra gerekirse Binalarla ilgili önemli durumun söz konusu olduğunu, binaların boşaltılması gerektiğini söyledi.

BİZ BİNALAR BUNU GÜÇLENDİRDİK ALGISI

Deprem sonrası binaların güvenliği konusunda tereddüt yaşandığını anlatan Akdoğan, şunları kaydetti:

Antalya’nın kayalık bölgesinde önemli yapılaşma söz konusu. Kayalıkların bazı yerlerinde kaymalar ve çatlaklar var. Beşerler, uçurumdaki binaların riskli olmasından endişe ediyor. Bu yapıların durumunu tam olarak bilmiyoruz. Ancak falezlerde ek, eklenti yapılar var. Kaçak eklenmiş ve muhtemelen imar barışından yararlanılmış kısımlar var. Bu kısımları görenlerde, binaların küçük kutu profiller ve fabrikasyon çelik konstrüksiyonlar üzerinde kayalıklarda taşındığı algısı oluşur. Mühendislik hizmeti alınmadan yapının ayakta kalması veya küçük kutu profiller üzerine ek konstrüksiyonlarla güçlendirilmesi mümkün değildir. Çarpık şehirleşmeyi ve uçurumlardaki yapıları görenlerde ‘Binalar böyle mi sağlamlaştırıldı? Bu yapılar mühendislik hizmeti alınmadan kaçak olarak yapılmış kısımlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu